MIJN ROOTS IN DE BLUES

MIJN MUZIEKVERLEDEN

In dit gedeelte van mijn website een overzicht van mijn muziek- en concertverleden. Niet als muzikant, maar gewoon als liefhebber van muziek. Blues vooral.

"DAMN RIGHT I'VE GOT THE BLUES" is de titel(song) van de cd uit 1991 van Buddy Guy, een Amerikaanse Blues- en rockgitarist en zanger. Zijn café "Buddy Guy's Legends" is een van de bekendste Bluesclubs in Chicago, de Windy City in de staat Illinois (VS). Het is ook mijn antwoord op de vraag of ik vind dat ik "de Blues" heb. In 1999 op Dallas Airport waar een bluesreis door de Midwest van de VS aanving, werd me de vraag gesteld door een douanebeambte. "You got the Blues, Peter?" Mijn antwoord toen was "I sure do". Misschien nog wat twijfelachtig, maar het was nu eenmaal "the purpose of my visit" (niet wetende wat me op Bluesgebied nog allemaal te wachten stond in de jaren die volgden). Maar wat is dat dan: de Blues hebben? Of beter nog: wat is de Blues eigenlijk? Iemand definieerde het ooit aan me als "smartlap van de zwarten", en al klinkt dat wat oneerbiedig, feitelijk klopt het wel. Want de term smartlap wordt gedefinieerd als een benaming voor het levenslied en dan vooral voor die vormen van het levenslied waarin een larmoyante (overdreven sentimenteel) geschiedenis wordt verteld. En de Blues is als het levenslied, vol emoties, ellende en sentiment. Maar er is niets overdrevens aan dat sentiment: in de teksten en muziek heerst nu eenmaal, van oorsprong toch, een mineurstemming die voortkwam uit de ellende van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten in de tijd van de slavernij, maar ook daarna.


Muziek roept behalve emotie ook dikwijls herinneringen en associaties op. Zo ook bij mij. We hadden vroeger thuis een radio in de huiskamer staan, begin jaren zestig een klein zwart toestel met zo'n groen oog, later vervangen door een houtkleurige Philips stereoradio. Nog wat later was ik maar wàt blij met mijn eerste transistorradio, al was het er eentje met uitsluitend een ruisend middengolfgeluid. Maar de radio in de huiskamer stond zelden aan. Moeder deed haar huishoudelijke arbeid in stilte. In tegenstelling tot de buurvrouw, die zowat de hele dag liedjes neuriede of meezong met muziek op de radio. Uitsluitend Nederlandstalige smartlappen. Ik herinner me "Waarom heb jij me laten staan?" van de Geldropse Heikrekels, en de "Zuiderzeeballade", een nummer wat op plaat was gezet door Godert van Colmjon en acteur Sylvain Poons.

Op de vrije woensdagmiddagen zat ik vaak bij de buren. Stripboeken/jeugdbladen lezen en luisteren naar de radio. Op 6-jarige leeftijd was ik al gefascineerd door nummers als "Paint It Black" van The Rolling Stones en "Little Man" van Sonny & Cher, beiden uit 1966. (Meer Top 40-geluid uit dat jaar, KLIK HIER.) Een paar jaar later deed de draaitafel zijn entree in huis. Het eerste singletje dat ik kocht (1971, 11 jaar oud) was allesbehalve pop of rock: "Ein Mädchen für immer" van de Duitse schlagerzanger Peter Orloff. De eerste langspeler die in mijn bezit kwam, in december van dat jaar, was "Seven Tears" van Golden Earring, gekocht van de eerste platenbon die ik kreeg voor mijn verjaardag (luister HIER naar "You"re better off free"). Het was de band en de lp van het jaar, en Cesar Zuiderzijk was de drummer van het jaar, volgens het muziekblad "Muziek Express", dus ik had wat in huis! Ondanks die aankopen zou ik toch durven zeggen dat ik, vooral later, thuis met Blues (maar ook country en rock) ben opgegroeid. Via de radio, maar vooral door de platencollectie van mijn oudste broer en zus. The Bintangs, Livin' Blues, Cuby & The Blizzards, om een paar Hollandse Bluesnamen te noemen, maar ook Johnny Winter, Canned Heat, Jimi Hendrix, Alvin Lee/Ten Years After (mijn 2e lp "Rock & Roll music to the world" KLIK HIER voor het titelnummer), Santana en andere artiesten die optraden op het befaamde Woodstockfestival hadden mijn aandacht ⇓⇓ ⇓. Mijn zus droeg haar portie bij in de vorm van vooral Westcoast en Country (Byrds, CCR, Eagles, Flyin' Burrito Brothers, Tumbleweeds en singer-songwriters als John Denver). Aangezien lp's te prijzig waren voor mijn schamele budget, bleef het kopen van vinyl beperkt tot singletjes die net of al wat langer de Top 40 hadden verlaten, en dus voor een fractie van de oorspronkelijke prijs werden gekocht bij elektro- en muziekwinkel van Duppen in Asten of bij de Muziekfontein in Asten, later Deurne. Ook bij de "2001 Verzenddienst" in Utrecht waar je oude singles kon kopen, waren mijn tweelingbroer en ik vaste klant.

Begin jaren 70. Van 12 tot 16 jaar ging ik wekelijks op vrijdag en zondag naar de Instuif, een jongerensoos in de kelder van het Gemeenschapshuis in Asten. Voor de meiden en voor de muziek. Een kroeg was nog verboden gebied. En het was de tijd van de "keten": garages, bergingen, stallen of zelfs afgedankte bestelbusjes die werden aangekleed met posters van artiesten en bands uit de popbladen (zoals de Muziek Express en Popfoto), gekleurde lampen en spotlights, visnetten aan het plafond met kerstverlichting er doorheen gevlochten, matrassen op de grond, en niet te vergeten een discotheekje. Elke vriendenclub had zo wel ergens een onderkomen. Daar brachten veel jongeren hun vrije tijd door met muziek luisteren, babbelen, roken, nu en dan een fuif-met-bier en niet te vergeten zoenen met de vriendinnetjes waar we contact mee hadden. Zo ook bij ons thuis, waar mijn ouders ondanks de beperkte ruimte, de berging aan ons ter beschikking stelden onder het motto "dan zijn ze van de straat af". Muziek kwam in het begin uit ouwe buizenversterker waarop een pick-upje was aangesloten, later uit een Philips muziekdressoir (model ongeveer zoals op de afbeelding).

1e Concerten

Op de Instuif woonde ik mijn eerste muziekconcerten bij. Beginnende bandjes vaak, zoals Nervous Attack, later omgedoopt tot Exodus en daarna Braband (⇐), op de foto rechts v.l.n.r.: Cor Mutsers-gitaar, Hans van Bree-drums en Pieter Jöris-bas). Eén keer moest worden uitgeweken naar de grote zaal van het Gemeenschapshuis voor de Nederlandse groep Limousine ⇒). Een pop- en funkband uit Rotterdam, rondom zanger Okkie Huysdens (links op de foto) en een voortzetting van de band Heart (begonnen met zangeres Patricia Paay). Limousine's eerste hit heette "Seventy-Five" en werd een succes. Later volgde nog o.a. "Don't let love bring you down". De lp "Limousine" kwam in 1976 uit. Ik heb hem toen meteen gekocht, maar ooit is hij om onduidelijke reden verdwenen uit mijn lp-collectie.

1977

De Instuiftijd was voorbij, ik was de 16 gepasseerd, en mocht eindelijk ècht op stap in de weekends. OJC Walhalla (foto links) en cafe de Vreekse Hut in Deurne, cafe 't Oventje en OJC Pepijn (foto midden) in Asten waren voor mij de uitgaansgelegenheden.

De Golden Earring bracht hun eerste dubbel-live-lp uit. Ik studeerde af op de middelbare school, en trakteerde mezelf op een concert van de band, waarvan ik 6 jaar eerder mijn eerste lp had gekocht. Dat vond plaats in een feesttent in Helden op 3 augustus 1977 (foto rechtsboven; luister HIER naar "Just like Vince Taylor").

Eind van dat jaar kon ik aan de slag in jongerencafé 't Oventje in Asten, waar ik mijn tweelingbroer opvolgde als DJ. Behalve beperkt Top 40-muziek en muziek uit de sixties en seventies ("gouwe ouwe") was het overwegend Blues en Rock wat ik draaide. Maar begin jaren "80 was het de disco die haar opmars deed. Films als "Saturday Night Fever", "Grease" e.d. hadden grote invloed op de muziekcultuur van jongeren. Die zochten steeds meer de "spiegelbollen en lichtorgels" op. Café 't Oventje liep leeg, op een paar hardrockers na, en sloot uiteindelijk in 1983 haar deuren. Op de achtergrond van de foto boven prijkt een foto van Lynyrd Skynyrd, toen mijn favoriete band.


LYNYRD SKYNYRD

Het was in 1974 dat ik in de ban kwam van "Sweet Home Alabama" van de Amerikaanse southern-swamp-rockband LYNYRD SKYNYRD, de groep die werd geformeerd in Jacksonville, Florida in 1964 – eerst als My Backyard, later als The Noble Five geheten en nog later Lynyrd Skynyrd. Lynyrd Skynyrd verwierf begin jaren 70 bekendheid onder het leiderschap van zanger en songwriter Ronnie Van Zant tot hij met gitarist Steve Gaines, diens zus en achtergrondzangeres Cassie en roadmanager Dean Kilpatrick omkwam bij een vliegtuigcrash. Ook de piloot en co-piloot overleefden de crash niet. Het ongeluk gebeurde op donderdag 20 oktober 1977, onderweg van South Carolina naar Louisiana aan het begin van een 4 maanden durende tournee. Behalve de 6 doden vielen er 20 gewonden, waaronder de technici en rest van de band. Het was één van de meest toegejuichte southern-rockbands. Op 13 maart 2006 werden ze in de "Rock and Roll Hall of Fame" opgenomen en een jaar later in de "Georgia Music Hall of Fame". De unieke "triple-lead guitar" zorgde ervoor dat songs zoals "Free Bird" of "Sweet Home Alabama" nu nog bekendheid hebben. Lynyrd Skynyrd staat op de derde plaats van de top 100-gitaarsolo's aller tijden met het bijna 9 minuten durende "FREE BIRD", in het algemeen het bekendste nummer van de band. Ze zijn ook de makers van het album "Second Helping" uit 1974 met daarop het nummer "SWEET HOME ALABAMA" (klik op de cd-hoes hierboven). Het is uitgegroeid tot een van de meest herkenbare rocknummers aller tijden. Voor mij is het zeker 2 decennia lang mijn favoriete langspeler geweest, met ook daarop het schitterende "THE NEEDLE & THE SPOON".

1e Muziekfestival

Live muziek werd pas eind jaren 70 "mijn ding". Het eerste grote festivalbezoek was op 15 mei 1978. Pinkpop, toen nog in het Burg. Damensportpark Geleen: duurde 1 dag en kostte 25 gulden (voorverkoop 20), aantal bezoekers: 42.000. Met op het affiche Partner, Mothers Finest, Robert Gordon & Link Wray, Jonathan Richman & The Modern Lovers, Graham Parker & The Rumour, en Thin Lizzy.

Rechts een korte impressie met "Kajuta Hill", de eerste hit van de Limburgse band Partner (open filmpje in apart venster). Het geheel werd aan elkaar gepraat door John Robert Parker Ravenscroft, ofwel John Peel, actief bij de BBC, en zo'n 35 jaar lang één van de invloedrijkste deejays ter wereld. Ondanks de regen die met bakken naar beneden viel, en daardoor in de modder staan van 's middags tot 's avonds laat, was het voor mij destijds een geweldige ervaring.

Behalve standjes met eten stonden er ook kraampjes waar kartonnen flaps op waren gepunaised met daarop de tekst "Libanon". In die periode was Zuid-Libanon bezet door Israël, en er werd volop gerekruteerd voor de vredesmacht die daar volgens resolutie 425 van de Veiligheidsraad (19 maart 1978) moest worden gestationeerd (UNIFIL: United Nations Interim Force In Lebanon). Maar bij nadere beschouwing had de kraam niks met rekrutering te maken: rode en gele Libanon was goeie hasj in die tijd...


1e Muziekcassette en cd

Mijn muzieksmaak veranderde stilletjes aan, zeker tijdens mijn DJ-periode (1977-1982). De Blues kreeg de overhand. Het was begin jaren 80 toen ik mijn eerste cassettedeck kocht en lp's leende om te kunnen opnemen. Te beginnen met een deel van de collectie binnen mijn familie. Mijn eerste opnames waren van Muddy Waters' (eerste foto links) lp "Hard Again" -1977, het 12de studioalbum, geproduceerd door Johnny Winter. Kant B van de cassette bevatte de lp "Whoopin"-1984 van Sonny Terry (tweede foto links) (met Johnny Winter en Willie Dixon). En ik was er weg van. Het aantal bandjes groeide snel, en ik ging stilaan ook meer Bluesvinyl kopen. Cd's waren bezig aan hun opmars, maar simpelweg te duur. Tot ik in 1989 mijn eerste blues-cd, eentje van B.B. King, als kado kreeg bij het afscheid van mijn toenmalige job. Het was een verzamel-cd uit 1973, heruitgebracht in 1987. (Klik op de hoes voor het nummer "How blue can you get"). Ik moest wel een cd-speler aanschaffen en vanaf toen ging het snel. "Bullit" in Eindhoven en "Sounds" in Venlo waren al mijn favoriete muziekwinkels. Later kwam daar "Music Machine" in Sittard bij vooral omdat die veel aanbiedingen hadden. De collectie groeide mondjesmaat maar 10 jaar later zou mijn cd-rekje snel te klein zijn. De meeste cd's w.o. ook demo's kocht/kreeg ik later op festivals en concerten.

2e Festival

In de jaren 80 na mijn dj-tijd bleef het voor mij voor de komende 10 jaar rustig op muziekgebied, was er minder mee bezig. Ik ging naar de jaarlijkse Zomerfeesten in 't Walhalla in Deurne, die al vanaf 1966 werden georganiseerd, en hier en daar een concert in café 't Spektakel, ojc Pepijn (beiden in Asten), o.j.c. Nirwana (Lierop), of andere kroegen in de buurt, maar daar heb ik geen documentatie van. Mijn 2e festivalervaring na het eerder genoemde Pinkpop, eentje mèt Blues, was die in Geel-Bel (provincie Antwerpen) op 20-08-1994 ( ⇐): het Geel-House-Rockfestival. Ik ging vooral voor mijn toenmalige favoriet, de Ier Rory Gallagher en de Schot Frankie Miller, en het was bovendien mijn eerste kennismaking met de muziek van de Vlaming Roland (van Campenhout). Vanaf toen nam mijn belangstelling voor de Blues opnieuw toe. N.B.: Miller, toen 45 jaar, zou 5 dagen later een hersenbloeding krijgen en 5 maanden in een coma liggen (Rockpalast. Links Rory Gallagher met zijn band (open filmpje in apart venster), rechts samen met Frankie Miller (open filmpje in apart venster).

Gallagher stierf 10 maanden later op 14 juni 1995, 47 jaar oud. Mijn idool was dood. Je zou er de Blues van krijgen. In de filmpjes de beide heren aan het werk in destijds een van mijn favoriete tv-muziekprogramma's, "Rockpalast" op WDR (Duitsland 3). Een programma wat meestal zaterdag- op zondagnacht werd uitgezonden en vaak duurde tot in de vroege uurtjes....

Bluestown

Studio Brussel - Bluestowncd i.v.m. 15-jarig bestaan ⇒

Een dik half jaar later, in maart 1995, ontdekte ik het wekelijkse radioBluesprogramma "Bluestown" op de Belgische radiozender Studio Brussel (⇐, elke donderdagavond van 21.00-23.30 uur. Een programma waarvan in april 1993 de eerste uitzending de ether werd ingestuurd. De samensteller en presentator van het programma was "burgemeester" van Bluestown Wim Vermeyen, zijn vervanger was Mark Lefever. Vanaf 8 juni zat ik elke donderdagavond aan de radio gekluisterd, standby met cassettedeck, koptelefoon, een borrel of pint en een joint, om "het beste" eruit te pikken (bij de 2e opnamesessie vernam ik over Rory Gallaghers overlijden). Op 11 december 1997 was de 200ste uitzending.

KLIK HIER VOOR ± 45 MIN. VAN DE 200ste UITZENDING (11 december 1997)

De laatste opname die ik maakte is gedateerd 15 oktober 1998. Het programma verhuisde toen naar de maandagavond, duurde nog slechts een uurtje i.p.v. de oorspronkelijke 2½ uur. Maar inhoudelijk kon het me niet meer bekoren, het werd te commercieel en te "rockerig". Sinds Studio Brussel het programma Bluestown uiteindelijk afvoerde raakte ik mijn raadgever bij de muziekaankoop kwijt. Maar ondertussen had ik zo'n 75 uur Blues, Roots, Cajun, Zydeco en aanverwanten op band staan. De Blues liet me niet meer los. En veel van wat ik hoorde op Bluestown wilde ik ook live zien. De tips in het programma van jaarlijks terugkerende festivals waren meer dan welkom geweest, het Internet deed de rest. En zo brak een tijd aan van het ene concert na het andere festival. Vooral in België. Dat lees je op de volgende pagina. Van het programma zijn overigens ook een paar verzamel-cd's uitgebracht, kijk op muziekweb.nl

1e Bluestrip: Verenigde Staten

Eind 1995. Voorafgaand aan een Cajun/Zydeco-concert van de Nederlandse Captain Gumbo in café De Potdeksel in Deurne, stelde mijn tweelingbroer, die zelf speelde in een Bluesband, voor om een Bluesreis door de VS te gaan maken. Aldus werd beslist. Na de voorbereidingen zoals o.a. lezen over het ontstaan van de Blues e.d., een route uitstippelen en andere zaken vlogen we 31 maart 1996 van Schiphol naar Houston Int. Airport. Op 15 april gingen we weer huiswaarts. Een schitterende ervaring rijker. Vanaf toen kreeg ik de smaak echt te pakken. Ik wilde meer, zo niet "alles" weten van Blues. In 1999 deed ik met twee toenmalige collega's de reis nog eens over en in 2005 volgde een reis naar Chicago (zie de fotopagina Bluestrips buitenland). Behalve druk bezig met het plannen en bezoeken van allerlei Bluesevenementen vooral in België ging ik van midden 2002 tot eind 2015 deel uitmaken van het bestuur van Stichting Blues Asten (BLAST, later BLAST Blues Promotion), en zo was ik ruim 13 jaar betrokken bij de organisatie van ruim 200 Bluesconcerten in Asten. Vanaf 2015 is het aantal bezoeken aan concerten drastisch geminderd, om persoonlijke en medische redenen. Het genieten van bluesmuziek is er niet minder om geworden.

Op de volgende pagina (Concertverleden) een overzicht van de door mij bezochte Bluesconcerten en -festivals vanaf 1998 tot nu met foto's, muziek en filmpjes.