GEOGRAFIE VAN DE BLUES

Aan de hand van de informatie van pagina 4 kun je samenvattend de Blues dus definiëren als een "meltingpot", een smektkroes van muziekstijlen die ongeveer tussen 1860 en 1900 is ontstaan. De muziek onderging alle invloeden en vanaf de laatste decennia van de 19de eeuw veranderde die snel. Zonder enige twijfel kwam dit voor een deel door de bevrijding van de slaven, maar ook doordat Amerika zelf veranderde. De ontwikkeling van de steden en de groei van het land, de mobiliteit, vooral door de spoorlijnen, gaven vorm aan de muzikale landkaart van Amerika. Veel muzikanten die rondtrokken ontmoetten elkaar, gingen als groepen verder rondtrekken of vestigden zich in kleine stadjes als Clarksdale, Greenville, en Vicksburg. Maar ook grotere steden als Memphis en Chicago. De originele Delta (of Mississippi) Blues vermengde zich overal met andere muziekvormen. Men nam ideeën van elkaar over, beïnvloedde elkaar, en zo ontstonden nieuwe Bluesgenres, waar later namen aan werden toegekend als African Blues, Chicago Blues, Delta Blues, Memphis Blues, enz. Velen verdienden met muziek meer dan met het harde werk op de plantages. Het waren de Britten die de Blues naar Europa haalden, waarna die zich wereldwijd verspreidde.

Behalve nieuwe stijlen binnen de Blues, ontstonden zo ook nieuwe stromingen: Rock-'n-Roll, Boogie (-Woogie), Folk, Country en Jazz, om er een paar te noemen.

+++++++++++++++++++

Onderstaand info over de diverse Bluesgenres en de muziekstromingen die zich vanaf eind 19de eeuw begonnen te ontwikkelen, voortgekomen uit of gerelateerd aan de Blues.

Selecteer het onderwerp in onderstaand pop-upmenu en druk op GO!


Tenslotte nog een aantal verwijzingen naar andere interessante Blueswebsites (openen in een apart venster).

  • The 47 Best Blues Songs Of All Time
  • Overzicht Bluesmuzikanten vanaf eind 19de eeuw, verdeeld in drie periodes:
  • PRE-1940 °|° 1940-1979 °|° BLUES SINDS 1980

  • Popular music genres & subgenres